Sposób przygotowania:
Katarzynki pszenno-żytnie
Suche składniki połączyć w dużej misce, w której będzie zagniatamy ciasto - dokładnie wymieszać i dolać płynny miód, melasę, roztrzepane jajko, śmietanę oraz dodać miękki smalec (można go wcześniej rozpuścić, ale nie jest to konieczne).
Zagnieść ciasto, nakryć i odłożyć na pół godziny, nakryte ściereczką lub odwróconą miską, aby odpoczęłam oraz lekko spulchniło się za sprawą dodanej sody.
Wypoczęte ciasto rozwałkować dość grubo i foremką wycinać katarzynki.
Ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i piec ok. 10 minut (czas zależy od grubości pierniczków) w temp. 180*C.
Przełożyć na kratkę do ostudzenia.
Zagnieść ciasto, nakryć i odłożyć na pół godziny, nakryte ściereczką lub odwróconą miską, aby odpoczęłam oraz lekko spulchniło się za sprawą dodanej sody.
Wypoczęte ciasto rozwałkować dość grubo i foremką wycinać katarzynki.
Ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i piec ok. 10 minut (czas zależy od grubości pierniczków) w temp. 180*C.
Przełożyć na kratkę do ostudzenia.