Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Katarzynki pszenno-żytnie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ten przepis oraz smak gotowych katarzynek przypomni wam dawne czasy, kiedy na sklepowych półkach nie było tak wielu rodzajów pierniczków jak dziś.

Katarzynki pszenno-żytnie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Katarzynki pszenno-żytnie

*CIASTO na pierniczki*

*Przyprawa korzenna*

Sposób przygotowania:

Katarzynki pszenno-żytnie
Suche składniki połączyć w dużej misce, w której będzie zagniatamy ciasto - dokładnie wymieszać i dolać płynny miód, melasę, roztrzepane jajko, śmietanę oraz dodać miękki smalec (można go wcześniej rozpuścić, ale nie jest to konieczne). 

Zagnieść ciasto, nakryć i odłożyć na pół godziny, nakryte ściereczką lub odwróconą miską, aby odpoczęłam oraz lekko spulchniło się za sprawą dodanej sody. 

Wypoczęte ciasto rozwałkować dość grubo i foremką wycinać katarzynki. 

Ułożyć na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i piec ok. 10 minut (czas zależy od grubości pierniczków) w temp. 180*C.

Przełożyć na kratkę do ostudzenia.
Katarzynki pszenno-żytnie
W sporej misce połączyć sypkie składniki.
Katarzynki pszenno-żytnie
Do miski wbić jajko, dodać smalec, dolać miód i melasę.
Katarzynki pszenno-żytnie
Składniki zagnieść na miękkie ale zwarte ciasto.
Katarzynki pszenno-żytnie
Gotowe ciasto nakryć i pozostawić na pół godziny.
Katarzynki pszenno-żytnie
W wypoczętego rozwałkowanego ciasta wyciąć katarzynki.