SUPERPRZEPIS

Ciasteczka migdałowe

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Ciasteczka migdałowe

Ciasteczka z migdałowym nadzieniem są bardzo aromatyczne, kruche a ich wygląd przyciąga uwagę. Smacznego.

Składniki:

Ciasteczka migdałowe

 

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 0,5 szkl mąki migdałowej
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 łyżki puree z dyni
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki jogurtu
  • Nadzienie:
  • 25-30 dag ugotowanych ziemniaków
  • 15 dag herbatników
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 10 dag mielonych migdałów

 

  • Dodatkowo
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • cukier perlisty

Sposób przygotowania:

Ciasteczka migdałowe

ETAP 1:

Ciasteczka migdałowe
Wszystkie składniki ciasta razem posiekać.

Mąkę pszenną i migdałową wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, puree z dyni i jogurt.

ETAP 2:

Ciasteczka migdałowe
Tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce

Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na pół godziny.

ETAP 3:

Ciasteczka migdałowe
Z ziemniaków i reszty składników przygotować nadzienie

W międzyczasie przygotować nadzienie.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Dodać kakao, pokruszone herbatniki, aromat, cukier puder i zmielone migdały, wymieszać.

ETAP 4:

Ciasteczka migdałowe
Na środek każdego krążka włożyć porcję nadzienia

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i dużą szklanką wyciąć krążki.
Na każdy krążek włożyć kulkę nadzienia wielkości orzecha włoskiego.

ETAP 5:

Ciasteczka migdałowe

Zebrać krawędzie ciasta i dokładnie zlepić na górze jak sakiewkę.

ETAP 6:

Ciasteczka migdałowe

Następnie ułożyć sklejeniem na desce, delikatnie spłaszczyć.

ETAP 7:

Ciasteczka migdałowe

Ostrym nożem naciąć na 12-13 części nie przecinając do środka.

ETAP 8:

Ciasteczka migdałowe

Każdy płatek skręcić o 90 stopni. Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować mlekiem wymieszanym z cukrem.

Środki kwiatków posypać cukrem perlistym. Blaszkę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni i piec na złoty kolor, około 15-17 minut.