Sposób przygotowania:
Ciasteczka migdałoweETAP 1:

Mąkę pszenną i migdałową wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, puree z dyni i jogurt.
ETAP 2:

Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na pół godziny.
ETAP 3:

W międzyczasie przygotować nadzienie.
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, ostudzić. Dodać kakao, pokruszone herbatniki, aromat, cukier puder i zmielone migdały, wymieszać.
ETAP 4:

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i dużą szklanką wyciąć krążki.
Na każdy krążek włożyć kulkę nadzienia wielkości orzecha włoskiego.
ETAP 5:

Zebrać krawędzie ciasta i dokładnie zlepić na górze jak sakiewkę.
ETAP 6:

Następnie ułożyć sklejeniem na desce, delikatnie spłaszczyć.
ETAP 7:

Ostrym nożem naciąć na 12-13 części nie przecinając do środka.
ETAP 8:

Każdy płatek skręcić o 90 stopni. Ciasteczka ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować mlekiem wymieszanym z cukrem.
Środki kwiatków posypać cukrem perlistym. Blaszkę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni i piec na złoty kolor, około 15-17 minut.
Mniam1
SylaUla