Sposób przygotowania:
Ciastka kokosowe z kolorowymi wiórkami kokosowymiETAP 1:
*Wiórki kokosowe wymieszać z 2-3 kroplami barwnika spożywczego w ulubionym kolorze. Wymieszać. Zostawić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na całą noc, aby ładnie wyschło.
ETAP 2:
Do miski przesypać obie mąki, dodać cukier i wiórki. Dokładnie wymieszać.
ETAP 3:
Przełożyć żółtka i znów wymieszać. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i posiekać siekaczką.
ETAP 4:
Gdy masło połączy się z suchymi składnikami, dodać kefir i zagnieść szybko na gładkie, jednolite ciasto. Uformować kulę, którą następnie spłaszczyć i owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki na 1,5-2 godziny.
ETAP 5:
Po tym czasie wyjąć,rozwałkować na płat o grubości 5 mm i wycinać foremką ciastka. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st około 10-12 minut, do delikatnego zrumienienia. Przełożyć na kratkę i zostawić do ostygnięcia, Lekko ciepłe oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
SylaUla