Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Ciastka francuskie z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, mocno kwaskowe ciastka z nadzieniem rabarbarowym, posypane z wierzchu brązowym cukrem. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Ciastka francuskie z rabarbarem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka francuskie z rabarbarem

 

  • ciasto francuskie 300 gram
  • rabarbar 3 łodygi
  • jabłko 1 mała szt
  • olej kokosowy extra virgin 1 łyżeczka
  • cukier brązowy 3 łyżki
  • cynamon 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Ciastka francuskie z rabarbarem
Rabarbar dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę.

W małym rondlu rozpuszczamy olej kokosowy, wrzucamy rabarbar oraz jabłko, posypujemy dwoma łyżkami brązowego cukru i cynamonem. Dusimy około 4-5 minut, aż rabarbar puści sok. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Ciasto francuskie kroimy na 8 równych kwadratów. Na każdy z nich nakładamy nadzienie. Zwijamy ciastka na pół po przekątnej i sklejamy mocno brzegi. Wierzch ciastek smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy resztą cukru. Pieczemy je przez 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Ciastka francuskie z rabarbarem
Rabarbar dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę.
Ciastka francuskie z rabarbarem
W małym rondlu rozpuszczamy olej kokosowy, wrzucamy rabarbar oraz jabłko, posypujemy brązowym cukrem i cynamonem.
Ciastka francuskie z rabarbarem
Ciasto francuskie kroimy na 8 równych kwadratów. Na każdy z nich nakładamy nadzienie.
Ciastka francuskie z rabarbarem
Wierzch ciastek smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy brązowy cukrem.