malwina1808

malwina1808

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Ciastka makowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Ciasteczka z masy makowej w polewie czekoladowej

Ciastka makowe

Składniki:

Ciastka makowe

 

  • 30dag mąki
  • 1/2łyżeczki proszku do piecz
  • łyżka śmietany 18%
  • 150g cukru
  • 125g masła
  • żółtko
  • 3łyżki masy makowej
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Ciastka makowe
Mąkę połącz z proszkiem i cukrem, dodaj masło, masę makową,żółtko i śmietanę.
Zagnieść ciasto, uformuj kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 30min.
Ciasto rozwałkuj na placki o grubości 3mm i nożem potnij na małe kwadraty.
Piecz 10min w 180st C
Ostudź.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.Ciastka posmaruj czekoladą,