marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Ciastka mokka kremowe.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tabliczkę czekolady rozpuścić w garnuszku mleka,kawę zaparzyć, utrzeć masę z żółtek,pianę ubić,połączyć całość.Wyciskać szprycą ciastka.Piec

Ciastka mokka kremowe.

Składniki:

Ciastka mokka kremowe.

 

  • 115 g.czekolady deserowej(więcej niż jedna tabliczka),
  • 200 g.masła,
  • 2 żółtka,
  • szklanka cukru,
  • 12 g.mąki,
  • piana z białek,
  • pergamin na blachę,
  • 50 ml.mocnej kawy,
  • szklanka mleka.

Sposób przygotowania:

Ciastka mokka kremowe.
Tabliczkę czekolady deserowej rozpuścić w garnuszku z mlekiem
na małym ogniu,kawę zaparzyć i ostudzić.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,dodać masło,mąkę,wymieszać.Połączyć z czekoladą rozpuszczoną,naparem z kawy i pianą z białek.Delikatnie
wymieszać i nałożyć do szprycy z wyciskarką w kształcie gwiazdki
i wyciskać masę kolistymi ruchami prosto na wyłożoną pergaminem
natłuszczoną blachą.Wsunąć do piekarnika i piec ok.20 min.w temp.180-200 st.C.