Sposób przygotowania:
Orzeszki z kremem czekoladowo-orzechowymPrzygotowanie i składanie orzeszków:
Do przesianej mąki z cukrem pudrem dodajemy posiekaną margarynę, żółtka, szczyptę soli,śmietanę i sodę oczyszczoną rozpuszczoną w occie. Zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Gotowym ciastem wylepiamy metalowe foremki na orzeszki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w ok. 180 stopniach na złoty kolor. Po upieczeniu jeszcze gorące delikatnie ściągamy z foremek. Studzimy.
Na połowie upieczonych ciasteczek do środka wkładamy 1/2 łyżeczki konfitury jagodowej.
Przygotowanie kremu i złożenie orzeszków:
Jajko , mleko,cukier roztrzepujemy. Przelewamy do rondelka i stawiamy na małym ogniu. Ciągle mieszając trzepaczką gotujemy na gęstą masę. Następnie ściągamy z ognia i studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Ciągle ucierając dodajemy po łyżce masy jajecznej.
Następnie ucierając stopniowo dodajemy po odrobinie wystudzone rozpuszczonej gorzkiej czekolady, po odrobinie spirytusu a na samym końcu mieszamy z wystudzonego uprażonymi orzechami.
Gotowy krem nakładamy do szprycy. Wyciskamy po odrobinie kremu na każde ciastko z konfiturą jagodową. Na wierzchu układamy resztę pustych ciasteczek. Lekko dociskamy orzeszki.
Gotowe ciasteczka polewamy polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Ewentualnie posypujemy cukrowymi perełkami. Pozostawiamy do stężenia kremu i polewy.
pyszalka
Agnieszka Rec