Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 462]

Orzeszki z kremem czekoladowo-orzechowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasteczka orzeszki z kremem czekoladowo-orzechowym z dodatkiem konfitury jagodowej są naprawdę pyszniutkie.

Orzeszki z kremem czekoladowo-orzechowym

Składniki:

Orzeszki z kremem czekoladowo-orzechowym

na ciasto:

na krem czekoladowo-orzechowy:

  • 15 dag drobniutko posiekanych orzechów włoskich lekko uprażonych na suchej patelni
  • 1 jajko
  • 3/4 szkl. mleka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka masła
  • 1 gorzka czekolada
  • odrobinę spirytusu

dodatkowo:

  • troszkę konfitury jagodowej
  • gotowa polewa czekoladowa do dekoracji
  • ewentualnie cukrowe perełki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Orzeszki z kremem czekoladowo-orzechowym

Przygotowanie i składanie orzeszków:

Orzeszki z kremem czekoladowo-orzechowym
Na połowę ciasteczek do środka wkładamy odrobinką konfitury jagodowej

Do przesianej mąki z cukrem pudrem dodajemy posiekaną margarynę, żółtka, szczyptę soli,śmietanę i sodę oczyszczoną rozpuszczoną w occie. Zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Gotowym ciastem wylepiamy metalowe foremki na orzeszki. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w ok. 180 stopniach na złoty kolor. Po upieczeniu jeszcze gorące delikatnie ściągamy z foremek. Studzimy.

Na połowie upieczonych ciasteczek do środka wkładamy 1/2 łyżeczki konfitury jagodowej.

Przygotowanie kremu i złożenie orzeszków:

Orzeszki z kremem czekoladowo-orzechowym
Na ciasteczkach z konfiturą jagodową nakładamy po odrobinie kremu

Jajko , mleko,cukier roztrzepujemy. Przelewamy do rondelka i stawiamy na małym ogniu. Ciągle mieszając trzepaczką gotujemy na gęstą masę. Następnie ściągamy z ognia i studzimy.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puch. Ciągle ucierając dodajemy po łyżce masy jajecznej.

Następnie ucierając stopniowo dodajemy po odrobinie wystudzone rozpuszczonej gorzkiej czekolady, po odrobinie spirytusu a na samym końcu mieszamy z wystudzonego uprażonymi orzechami.

Gotowy krem nakładamy do szprycy. Wyciskamy po odrobinie kremu na każde ciastko z konfiturą jagodową. Na wierzchu układamy resztę pustych ciasteczek. Lekko dociskamy orzeszki.

Gotowe ciasteczka polewamy polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Ewentualnie posypujemy cukrowymi perełkami. Pozostawiamy do stężenia kremu i polewy.