Sposób przygotowania:
Eklery z kremem budyniowym
W garnku rozpuszczamy wodę i masło, zagotowujemy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i ciągle mieszamy do momentu aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Garnek zdejmujemy z gazu i studzimy.
Do zimnego ciasta dodajemy po 1 jajku i miksujemy do połączenia.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy podłużne ciasteczka.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
Krem budyniowy : do garnka wlewamy 200 ml mleka i dodajemy cukier, zagotowujemy. Do reszty mleka wsypujemy budyń i mieszamy. Do garnka wlewamy mleko z budyniem, gotujemy przez kilka minut.
Gorący budyń przekładamy do miski i dodajemy masło, mieszamy do połączenia się składników.
Zimne eklerki kroimy wzdłuż na połowę, smarujemy kremem i sklejamy.
Posypujemy cukrem pudrem.
Do zimnego ciasta dodajemy po 1 jajku i miksujemy do połączenia.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy podłużne ciasteczka.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
Krem budyniowy : do garnka wlewamy 200 ml mleka i dodajemy cukier, zagotowujemy. Do reszty mleka wsypujemy budyń i mieszamy. Do garnka wlewamy mleko z budyniem, gotujemy przez kilka minut.
Gorący budyń przekładamy do miski i dodajemy masło, mieszamy do połączenia się składników.
Zimne eklerki kroimy wzdłuż na połowę, smarujemy kremem i sklejamy.
Posypujemy cukrem pudrem.