kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Eklery z kremem budyniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na szybkie w przygotowaniu eklery z kremem budyniowym. Mogą być pysznym deserem dla całej rodziny. Polecam.

Eklery z kremem budyniowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Eklery z kremem budyniowym

Na ciasto :

  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki wody
  • 75 gram masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem :

  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 100 gram masła
  • 1budyń czekoladowy na 0,5 l

Ponadto:

  • blaszka do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • cukier puder do posypania eklerków

Sposób przygotowania:

Eklery z kremem budyniowym
W garnku rozpuszczamy wodę i masło, zagotowujemy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i ciągle mieszamy do momentu aż ciasto będzie odchodzić od garnka. Garnek zdejmujemy z gazu i studzimy.
Do zimnego ciasta dodajemy po 1 jajku i miksujemy do połączenia.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy podłużne ciasteczka.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.
Krem budyniowy : do garnka wlewamy 200 ml mleka i dodajemy cukier, zagotowujemy. Do reszty mleka wsypujemy budyń i mieszamy. Do garnka wlewamy mleko z budyniem, gotujemy przez kilka minut. 
Gorący budyń przekładamy do miski i dodajemy masło, mieszamy do połączenia się składników.
Zimne eklerki kroimy wzdłuż na połowę, smarujemy kremem i sklejamy. 
Posypujemy cukrem pudrem.
Eklery z kremem budyniowym
Do garnka wkładamy i zagotowujemy masło i wodę.
Eklery z kremem budyniowym
Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
Eklery z kremem budyniowym
Jajka dodajemy do zimnego ciasta, miksujemy.
Eklery z kremem budyniowym
Masło wkładamy do gorącego budyniu i mieszamy.

Tagi:

ciastka eklery