Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciastka orzechowe z granatem i czekoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
  • KALORIE: 160
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ich miękkie, orzechowe wnętrze doskonale łączy się czekoladą i nasionami granatu. Koniecznie spróbujcie!

Ciastka orzechowe z granatem i czekoladą

Składniki:

Ciastka orzechowe z granatem i czekoladą

Około 20 sztuk:

  • 200g masła orzechowego smooth/crunchy
  • 100g masła
  • 50g ksylitolu (może być cukier lub inne słodzidło)
  • 1 jajko
  • 150g mąki gryczanej (może być też np. pszenna lub orkiszowa)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • 1 szczypta soli (solidna)

Dodatkowo:

  • 50g czekolady gorzkiej
  • 1/2 granatu

Sposób przygotowania:

Ciastka orzechowe z granatem i czekoladą

Czekolada:

Ciastka orzechowe z granatem i czekoladą
Można użyć dowolnej czekolady. Ja wykorzystałam gorzką.

Czekoladę należy posiekać.

Masa:

Ciastka orzechowe z granatem i czekoladą
Wszystkie składniki masy powinny być dokładnie połączone.

Masło orzechowe utrzeć z masłem i cukrem do puszystości, a następnie kolejno połączyć z jajkiem oraz mąką, solą i proszkiem do pieczenia.
Na końcu wmieszać czekoladę z ziarenkami granatu.

Formowanie:

Ciastka orzechowe z granatem i czekoladą
Ja swoje ciasteczka dodatkowo spłaszczałam widelcem, dzięki czemu na wierzchu uzyskały ciekawy wzorek.

Z dokładnie połączonej masy należy uformować kulki wielkością przypominające orzech włoski.
Każdą z nich spłaszczyć i przełożyć na blachę uprzednio wysłaną papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Ciastka orzechowe z granatem i czekoladą
Ciasteczka podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej konsystencji.

Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu będą delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej konsystencji.