smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Ciastka-orzeszki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciastka -orzeszki. Kruche ciasteczka wypełnione kremem orzechowym. Krem można wykonać w swoim ulubionym smaku.

Ciastka-orzeszki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciastka-orzeszki

 

  • Ciasto
  • 4 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki śmietany 18%

 

  • Krem
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru lub według własnych smaków
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g startych orzechów włoskich

 

Sposób przygotowania:

Ciastka-orzeszki
Ciasto. 1 Masło utrzeć z z cukrami na gładką i puszystą masę. 2 Dodawać pojedynczo żółtka i miksować. 3. Dodać pozostałe składniki i zmiksować , a następnie zagnieść na jednolite ciasto. 4.Z ciasta robić kulki wielkości orzecha laskowego. 5 Piec w specjalnej maszynce do orzeszków. 6 Upieczone połówki orzeszków przycinamy nożykiem, aby miały równe brzegi. Krem 1 Śmietanę z cukrem pudrem ubić na sztywno, dodać pozostałe składniki i ponownie krótko ubijać do połączenia się składników Połówki ciastek napełniać kremem i sklejać dwie połówki. 
Ciastka-orzeszki
Ciastka orzeszki