Sposób przygotowania:
Kruche orzeszkiObydwie mąki mieszam ze sobą, dodaję miękkie masło, sodę, żółtka, ocet, śmietanę i cukier. Zagniatam ciasto, ma być mięciutkie, i nie lepić się do rąk, można podsypać mąką w razie potrzeby. Z ciasta odrywam kawałek, formuję wałek , i dzielę na małe kuleczki, wielkość zależy od tego jakie mamy foremki. Kuleczki wkładam do rozgrzanej formy i piekę łupinki.
Upieczone odkładam do ostudzenia, później za pomocą nożyka odkrawam wystające ciasto. Korpusy przechowuję zamknięte w puszce, przekładam masą dwa dni przed konsumpcją:)
Doskonała masa kakaowa w moich zbiorach…https://gotujmy.pl/masa-z-kakao-do-wafli-orzeszkow--ciastek,przepisy,177024.html
edytaha
zbysiowa
Też marzyłam Edytko, i w tym roku "Mikołaj" się spisał:) Dodatkowo piekę w niej gofry, i świąteczne korpusy na ciastka;)
edytaha
O to takie wypasione wielofunkcyjne cudo? To ja też poproszę o link. Wprawdzie na Mikołaja za późno, ale jeszcze troszkę i będzie urodzinowa okazja :)
zbysiowa
Oki:)
iziona
zbysiowa
Iziona, widziałam na allegro, jak znajdę podeślę na PW:)
iziona
Dziękuję, obejrzałam to co podesłałaś mi w linku, ale wcześniej znalazłam inną i dużo tańsza choć bardziej ubogą bo tylko na orzeszki i teraz mam dylemat co wybrać bo ta Twoja to rewelacja
zbysiowa
Hehehe:))
edytaha
Ja też obejrzałam i znalazłam taką samą, ale duuużo taniej. Madziu, niepokoi mnie tylko, że ona ma taką małą moc
zbysiowa
Na orzeszki i ciastka jest w sam raz, gofry piekę dłuzej:)
Konczi
zbysiowa
Dziękuję Konczi,za przemiły komentarz, cieszę się że orzeszki przywołały miłe wspomnienia;)
jaNina
zbysiowa
Hahaha, dziadek nie potrzebny na szczęście;))
mysza75
Bahus
zbysiowa
Cieszę się bardzo, i dziękuję za zaufanie;)