SUPERPRZEPIS

Kruche orzeszki

  • 17
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Kruche orzeszki Więcej zdjęć (5)

Kruche orzeszki przekładane masą kakaową znikają jako pierwsze na imprezach, lubią je zarówno dzieci jaki i dorośli.

Składniki:

Kruche orzeszki

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche orzeszki

Obydwie mąki mieszam ze sobą, dodaję miękkie masło, sodę, żółtka, ocet, śmietanę i cukier. Zagniatam ciasto, ma być mięciutkie, i nie lepić się do rąk, można podsypać mąką w razie potrzeby. Z ciasta odrywam kawałek, formuję wałek , i dzielę na małe kuleczki, wielkość zależy od tego jakie mamy foremki. Kuleczki wkładam do rozgrzanej formy i piekę łupinki.


Upieczone odkładam do ostudzenia, później za pomocą nożyka odkrawam wystające ciasto. Korpusy przechowuję zamknięte w puszce, przekładam masą dwa dni przed konsumpcją:)


Doskonała masa kakaowa w moich zbiorach…https://gotujmy.pl/masa-z-kakao-do-wafli-orzeszkow--ciastek,przepisy,177024.html

Kruche orzeszki
Obydwie mąki mieszam ze sobą, dodaję miękkie masło, sodę, żółtka, ocet, śmietanę i cukier. Zagniatam ciasto, ma być mięciutkie, i nie lepić się do rąk, można podsypać mąką w razie potrzeby
Kruche orzeszki
Z ciasta odrywam kawałek, formuję wałek , i dzielę na małe kuleczki, wielkość zależy od tego jakie mamy foremki
Kruche orzeszki
Kuleczki wkładam do rozgrzanej formy i piekę łupinki. Upieczone odkładam do ostudzenia, później za pomocą nożyka odkrawam wystające ciasto.
Kruche orzeszki
Korpusy przechowuję zamknięte w puszce, przekładam masą dwa dni przed konsumpcją