Sposób przygotowania:
Bułeczki z "zielonym migdałem"
Drożdże rozcieramy z cukrem, mleko lekko podgrzewamy, żółtko ucieramy z cukrem. Do przesianej mąki dodajemy wszystkie składniki, mieszamy łyżką, potem dokładnie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Migdały zalewamy gorącą wodą, potem obieramy ze skórki. Następnie ścieramy migdały na drobnej tarce, dodajemy cukier puder, młody jęczmień, śmietanę i do smaku sok z cytryny i zapach migdałowy.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na ok. pół centymetra, wykrawamy kółka i nadziewamy masą migdałową. Brzegi delikatnie dociskamy. Można też wyciąć kwadraty i brzegi dokładnie docisnąć, aby nadzienie nie wyleciało.
Z reszty ciasta pieczemy zwykłe bułeczki, wtedy ciasto wałkujemy na grubość ok. 1-1, 5 cm.
Bułeczki pieczemy w 170-180 C około 10 minut.
Migdały zalewamy gorącą wodą, potem obieramy ze skórki. Następnie ścieramy migdały na drobnej tarce, dodajemy cukier puder, młody jęczmień, śmietanę i do smaku sok z cytryny i zapach migdałowy.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na ok. pół centymetra, wykrawamy kółka i nadziewamy masą migdałową. Brzegi delikatnie dociskamy. Można też wyciąć kwadraty i brzegi dokładnie docisnąć, aby nadzienie nie wyleciało.
Z reszty ciasta pieczemy zwykłe bułeczki, wtedy ciasto wałkujemy na grubość ok. 1-1, 5 cm.
Bułeczki pieczemy w 170-180 C około 10 minut.
marietta