CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Bułeczki z "zielonym migdałem"

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kolorowe drożdżowe bułeczki z nadzieniem migdałowym. Aby uzyskać zielony kolor nadzienia, wystarczy migdał wymieszać z młodym jęczmieniem.

Bułeczki z "zielonym migdałem" Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Bułeczki z "zielonym migdałem"

ciasto

nadzienie

  • 40 g migdałów
  • 40 g cukru pudru
  • 3/4 płaskiej łyżeczki młodego sproszkowanego jęczmienia
  • 3/4 łyżki gęstej śmietany
  • sok z cytryny do smaku
  • zapach migdałowy kilka kropli

Sposób przygotowania:

Bułeczki z "zielonym migdałem"
Drożdże rozcieramy z cukrem, mleko lekko podgrzewamy, żółtko ucieramy z cukrem. Do przesianej mąki dodajemy wszystkie składniki, mieszamy łyżką, potem dokładnie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Migdały zalewamy gorącą wodą, potem obieramy ze skórki. Następnie ścieramy migdały na drobnej tarce, dodajemy cukier puder, młody jęczmień, śmietanę i do smaku sok z cytryny i zapach migdałowy.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na ok. pół centymetra, wykrawamy kółka i nadziewamy masą migdałową. Brzegi delikatnie dociskamy. Można też wyciąć kwadraty i brzegi dokładnie docisnąć, aby nadzienie nie wyleciało.

Z reszty ciasta pieczemy zwykłe bułeczki, wtedy ciasto wałkujemy na grubość ok. 1-1, 5 cm.

Bułeczki pieczemy w 170-180 C około 10 minut.
Bułeczki z " zielonym migdałem "
Możemy wykrawać okrągłe bułeczki lub kwadratowe