Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Ciastka z bakaliami i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Ciastka niczym "Jeżyki", bardzo słodkie.

Ciastka z bakaliami i czekoladą

Składniki:

Ciastka z bakaliami i czekoladą

 

  • 180 g masła
  • 180 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 g mielonych orzechów włoskich
  • 300 g mąki
  • 125 g czekolady gorzkiej
  • garść rodzynek
  • garść orzeszków ziemnych
  • 50g czekolady mlecznej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka aromatu waniliowego

 

 

Sposób przygotowania:

Ciastka z bakaliami i czekoladą
Czekoladę drobno posiekać. Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać jajko oraz aromat waniliowy. Dodać stopniowo przesianą mąkę, proszek, sól i mielone orzechy oraz drobne kawałki czekolady. Dokładnie połączyć składniki, formować przy pomocy łyżki małe ciasteczka na blaszce z papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w temp. 180º C. Czekoladę mleczną rozpuścić, na wierzch każdego ciastka położyć kilka rodzynek i orzeszków ziemnych, oblać czekoladą i pozostawić do zastygnięcia.