WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2012]

Ciastka z czekoladą i orzechami laskowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche ciasteczka z mielonymi orzechami laskowymi i z kawałkami czekolady, doslodzone erytrolem zamiast cukru.

Ciastka z czekoladą i orzechami laskowymi Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciastka z czekoladą i orzechami laskowymi

 

  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 0,5 szklanki erytrolu
  • Szczypta soli
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych
  • 100 g czekolady (u mnie mleczna kokosowa i deserowa)

Sposób przygotowania:

Ciastka z czekoladą i orzechami laskowymi

ETAP 1:

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i erytrol. Dodać jajko i pokrojone na kawałki miękkie masło. Wsypać zmielone orzechy. Zagnieść ciasto. Czekoladę połamać na malutkie kawałeczki i wgniesc do ciasta.

Z ciasta odrywać kawałki i robić z nich kulki mniej więcej wielkości dużego orzecha włoskiego. Kulki spłaszczyć i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Ciastka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Piec w takiej temperaturze 5 minut a potem jeszcze ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Wystudzić na blaszce poza piekarnikiem. Gdy stwardnieja przełożyć na talerz.

Ciastka z czekoladą i orzechami laskowymi
Ciastka z czekoladą po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Ciastka z czekoladą i orzechami laskowymi
Uformowane ciastka z czekoladą ułożone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Ciastka z czekoladą i orzechami laskowymi
Zagniecione ciasto na ciasteczka z czekoladą i orzechami
Ciastka z czekoladą i orzechami laskowymi
Kawałki czekolady mlecznej i deserowej dodane do ciasta
Ciastka z czekoladą i orzechami laskowymi
Zmielone orzechy laskowe dodane do miski