Sposób przygotowania:
Ciastka z kaszy mannyETAP 1:
Kaszę, mąkę, proszek do pieczenia i cukry wsypać do dużej miski. Wbić jajka, dodać pokrojoną margarynę, śmietanę i zagnieść rękami jednolite ciasto. Ciasto powinno wyjść lekko kleiste.
Z ciasta odrywać porcje wielkości orzecha włoskiego, formować z nich kulki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdą kulkę lekko spłaszczać i w środku robić zagłębienie palcem jak przy kluskach śląskich.
W zagłębienia wkładać łyżeczką lub szprycą marmoladę. Blachę wstawić do piekarnika. Piec ok. 15 min. w temp. 180 stopni.
Ciastka rosną w trakcie pieczenia więc trzeba zachować między nimi odstępy. Upieczone ciastka wystudzić, można udekorować cukrem pudrem.