Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciastka z masła orzechowego i płatków jaglanych

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 130
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To propozycja na zdrową przekąskę, która przy okazji zaspokoi ochotę na "coś" słodkiego. Ciasteczka idealnie nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz unikających cukru. Oprócz tego są naprawdę pyszne i delikatnie chrupiące.

Ciastka z masła orzechowego i płatków jaglanych Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciastka z masła orzechowego i płatków jaglanych

Około 10 sztuk:

  • 150 g masła orzechowego
  • 50 g ksylitolu (lub innego słodzidła )
  • 1 jajko
  • 100 g płatków jaglanych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Ciastka z masła orzechowego i płatków jaglanych

Masa:

Ciastka z masła orzechowego i płatków jaglanych
Całą masę najlepiej połączyć za pomocą dłoni.

Masło orzechowe i ksylitol lub inne słodzidło należy utrzeć do puszystości i kolejnie wymieszać z jajkiem.
Dodać płatki oraz proszek do pieczenia.
Wszystko razem dokładnie połączyć za pomocą dłoni.

Formowanie:

Ciastka z masła orzechowego i płatków jaglanych
Ja swoje ciasteczka dodatkowo spłaszczałam widelcem, dzięki czemu na wierzchu uzyskały ciekawy wzorek.

Z masy należy uformować kulki wielkością przypominające orzech włoski.
Każdą kuleczkę spłaszczyć i następnie przełożyć na blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Ciastka z masła orzechowego i płatków jaglanych
Ciasteczka piekłam w piekarniku gazowym.

Ciastka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 16-17 minut w temperaturze 180 stopni.