Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1212]

Racuchy bananowo-jaglane z czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 170
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Racuchy są naprawdę przepyszne oraz nie zawierają cukru i mąki. To idealna propozycja na bezglutenowe śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. W sumie, jeśli nie zwracacie uwagi na gluten to możecie przygotować je z dowolnych płatków.

Racuchy bananowo-jaglane z czereśniami

Składniki:

Racuchy bananowo-jaglane z czereśniami

Około 5 sztuk:

  • 1/2 banana
  • 1 jajko
  • 3 łyżki płatków jaglanych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 garść czereśni

Ponadto:

  • odrobina tłuszczu do smażenia

Sposób przygotowania:

Racuchy bananowo-jaglane z czereśniami

Czereśnie:

Racuchy bananowo-jaglane z czereśniami
Śrenie czereśnie rzekroiłam na cztery części.

Czereśnie umyć, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki.

Masa:

Racuchy bananowo-jaglane z czereśniami
Masa na racuszki powinna być dokładnie połączona.

Banana podusić na gładkie puree i połączyć z jajkiem, płatkami oraz proszkiem do pieczenia.
Do powstałej masy wmieszać kawałki czereśni.

Smażenie:

Racuchy bananowo-jaglane z czereśniami
Placuszki powinny być zarumienione z obu stron.

Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 solidna łyżka = na 1 placek.)

Placki smażyć do momentu przyrumienia się spodu i następnie delikatnie przewrócić na drugą stronę.
Dosmażyć jeszcze przez kilkanaście sekund.

Podanie:

Racuchy bananowo-jaglane z czereśniami
Racuszki są pyszne na ciepło i po ostygnięciu.

Racuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.
Podawać z ulubionymi dodatkami lub w wersji solo.