Sposób przygotowania:
Ciastka z pestek słonecznika (3 składnikowe)Pestki slonecznika:
Jeśli posiadamy pestki nie prażone - warto je uprzednio podprażyć na suchej patelni.
Pestki ostudzić i zmielić (np. malakserem) na grubszą mączkę.
Ciasteczka:
1 całe jajko i żółtko zmiksować z dodatkiem cukru - do puszystości.
Następnie należy dodać zmielone pestki słonecznika.
Całość dokładnie wymieszać - najlepiej łyżką lub po prostu za pomocą dłoni.
Z uzyskanej masy uformować kulki wielkością przypominające orzech włoski.
(Można delikatnie zwilżać dłonie.)
Każdą kuleczką spłaszczyć do grubości około 1-1-5 cm i ułożyć na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
Każde ciastko posmarować pozostawionym białkiem (roztrzepanym) i posypać nasionami słonecznika.
Pieczenie:
Ciasteczka należy piec w rozgrzanym piekarniku - 15 minut w 180 stopniach i następnie ostudzić na kratce.