SUPERPRZEPIS

Ciastka z pestek słonecznika (3 składnikowe)

  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 250
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Ciastka z pestek słonecznika (3 składnikowe)

Ciasteczka są rewelacyjne i proste w przygotowaniu. Mają lekko miękki środek i chrupiący wierzch. To idealna przekąska bez dodatku mąki.

Składniki:

Ciastka z pestek słonecznika (3 składnikowe)

 

  • (około 14 sztuk)
  • 250g pestek słonecznika (łuskanych)
  • 2 jajka
  • 80g cukru

Dodatkowo:

  • pestki słonecznika do posypania

Sposób przygotowania:

Ciastka z pestek słonecznika (3 składnikowe)

Pestki slonecznika:

Ciastka z pestek słonecznika (3 składnikowe)
Lepiej, aby pestki nie były zbyt drobno zmielone.

Jeśli posiadamy pestki nie prażone - warto je uprzednio podprażyć na suchej patelni.
Pestki ostudzić i zmielić (np. malakserem) na grubszą mączkę.

Ciasteczka:

Ciastka z pestek słonecznika (3 składnikowe)
Polecam użycia mniejszych jajek. Ilośc cukru należy dodać wg smaku.

1 całe jajko i żółtko zmiksować z dodatkiem cukru - do puszystości.
Następnie należy dodać zmielone pestki słonecznika.
Całość dokładnie wymieszać - najlepiej łyżką lub po prostu za pomocą dłoni.
Z uzyskanej masy uformować kulki wielkością przypominające orzech włoski.
(Można delikatnie zwilżać dłonie.)
Każdą kuleczką spłaszczyć do grubości około 1-1-5 cm i ułożyć na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
Każde ciastko posmarować pozostawionym białkiem (roztrzepanym) i posypać nasionami słonecznika.

Pieczenie:

Ciastka z pestek słonecznika (3 składnikowe)
Ciasteczka powinny być delikatnie zarumienione.

Ciasteczka należy piec w rozgrzanym piekarniku - 15 minut w 180 stopniach i następnie ostudzić na kratce.