Sposób przygotowania:
Ciasteczka ze słonecznikiem
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy zimną margarynę i siekamy aż do uzyskania konsystencji kaszy. Dodajemy żółtko i śmietanę, chwilkę siekamy, a następnie wyrabiamy szybko ciasto. Z ciasta formujemy kulę i odkładamy ją na minimum godzinę do lodówki. Słonecznik wysypujemy do płaskiej miseczki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 3mm i wycinamy szklanką koła. Pozostałe białko roztrzepujemy z dodatkiem cukru. Za pomocą pędzelka ciastka smarujemy białkiem i maczamy w słoneczniku. Układamy je na blaszce i pieczemy 8-10 minut aż się ładnie zarumienią. Po upieczeniu studzimy. Życzę smacznego :) Zamiast słonecznika można użyć płatków migdałowych, suszonej żurawiny lub rodzynek.