Sposób przygotowania:
Szare kluchy z kiełbaską i twarogiemKrok 1
Ziemniaki myjemy, odsączamy z wody i ścieramy na tarce na drobnych oczkach,łyżką odlewamy wodę ( mniej dodamy mąki). Dodajemy jajo i przyprawy( sól,pieprz i opcjonalnie kurkumę),mieszamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do naszych startych ziemniaczków.Mieszamy, aż konsystencja zrobi nam się taka ( nie spływa z deseczki) jaka powinna być.
Krok 2
Nastawiamy garnek, wlewamy odrobinę oleju i dosalamy wodę,kiedy zaczyna nam się gotować wrzucamy kluseczki z deseczki,co jakiś czas mieszając łyżką by nam nie przyległy do dna garnka. Kiedy kluseczki wypłyną na górę to znaczy, że to jest ten moment kiedy je wyjmujemy i przepłukujemy wodą, a następnie kładziemy do miski.
Krok 3
Kiełbaskę kroimy w kosteczkę i smażymy na rozgrzanej patelni, razem z tym tłuszczykiem polewamy skraweczki i dodajemy twarożek. Całość smakuje wybornie, polecam zrobić.