szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Ciastka z powidłami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Te ekspresowe ciasteczka zawsze się udają.

Ciastka z powidłami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciastka z powidłami

 

  • świeże gotowe ciasto francuskie
  • powidła śliwkowe
  • 2 łyżki mleka
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Ciastka z powidłami
Gotowe ciasto francuskie rozwijamy na płasko i kroimy w trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy pół łyżki powideł śliwkowych (może być również marmolada, dżem jaki kto lubi). Zwijamy ciasto formuując rogaliki - ciastka. Każde ciasto z wierzchu smarujemy mlekiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ciastka muszą być lekko rumiane, jeśli są blade to wydłużmy czas pieczenia o kilka minut. Upieczone posypujmey cukrem pudrem.
Ciastka z powidłami
Składniki potrzebne to gotowe ciasto francuskie, powidła i mleko.
Ciastka z powidłami
Ciasto rozwijamy, kroimy na trójkąty i nakładamy powidła.