aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Ciastka z sadła

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pierwszy raz robiłam kruche ciastka z sadła. Ten ich smak jest niezapomniany, takie właśnie ciasteczka piekła moja mama jak byłam dzieckiem.

Ciastka z sadła Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciastka z sadła

 

 

Sposób przygotowania:

Ciastka z sadła
Do dużej miski wsypujemy mąkę. Następnie wrzucamy przekręcone przez maszynkę do mielenia sadło. Dodajemy śmietanę i dokładnie wyrabiamy na jednolite ciasto. Następnie dodajemy po jednym jajku i nadal wyrabiamy ciasto. Gdy w trakcie wyrabiania ciasta widzimy, że nadal jest ono zbyt rzadkie i klei się do rąk, wówczas podsypujemy je mąką. Dobrze wyrobione ciasto wykładamy na stolnice lub blat kuchenny i jeszcze chwilę je zagniatamy. Następnie odkrawamy po kawałku ciasta i rozwałkowujemy go na grubość 5 mm. W cieście za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka. Każde ciastko smarujemy roztrzepanym jajkiem i maczamy w cukrze. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 10 minut. Gdy wierzch ładnie się zrumieni, wówczas ciasteczka są gotowe.
Ciastka z sadła
Do miski dajemy mąkę, sadło i śmietanę. wyrabiamy na gładkie ciasto.
Ciastka z sadła
Dodajemy po jednym jajku i nadal wyrabiamy ciasto.
Ciastka z sadła
Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm. Za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka.
Ciastka z sadła
Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem, pieczemy do zrumienienia.