Sposób przygotowania:
Ciastka z sadła
Do dużej miski wsypujemy mąkę. Następnie wrzucamy przekręcone przez maszynkę do mielenia sadło. Dodajemy śmietanę i dokładnie wyrabiamy na jednolite ciasto. Następnie dodajemy po jednym jajku i nadal wyrabiamy ciasto. Gdy w trakcie wyrabiania ciasta widzimy, że nadal jest ono zbyt rzadkie i klei się do rąk, wówczas podsypujemy je mąką. Dobrze wyrobione ciasto wykładamy na stolnice lub blat kuchenny i jeszcze chwilę je zagniatamy. Następnie odkrawamy po kawałku ciasta i rozwałkowujemy go na grubość 5 mm. W cieście za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka. Każde ciastko smarujemy roztrzepanym jajkiem i maczamy w cukrze. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez ok. 10 minut. Gdy wierzch ładnie się zrumieni, wówczas ciasteczka są gotowe.