-AGULINA-

-AGULINA-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 190]

Ciastka z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Kolejne ciastka z truskawkami z ciasta francuskiego. Wykończone polewą dzięki której przepięknie się błyszczą.

Ciastka z truskawkami

Składniki:

Ciastka z truskawkami

 

  • ciasto francuskie
  • budyń śmietankowy
  • pół litra mleka
  • 1 łyżka cukru do budyniu
  • około 6- 10 truskawek

Polewa:

Sposób przygotowania:

Ciastka z truskawkami
Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć z niego 6 kwadratów. Każdy kwadrat złożyć na pół tak żeby powstał trójkąt . Następnie zrobić nożem jakby ramkę ale nie przecinać jej do końca. Zostawić nieprzecięty kawałek przy złożeniu. Trójkąt rozłożyć.

Górny róg ciasta założyć do góry a dolny na dół. Powstanie nam ramka w ciastku z pustym środkiem. Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu. Napełnić nim ciastka. Każde ciastko posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20 minut.

Truskawki przekroić na pół i wyłożyć na upieczone ciastka.

Zrobić polewę do ciastek. Przygotować szklankę wody. Zostawić trochę do rozmieszania w niej mąki z cukrem a resztę zagotować. Kiedy woda się zagotuje dodać, ciągle mieszając mąkę z cukrem. Chwile pogotować.

Polewę wylać na gotowe ciastka. Pozostawić na 15 minut do wystudzenia.