Sposób przygotowania:
Kokosowo-malinowe serca drożdżoweEtap 1
Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku, masło roztopić i przestudzić. Mąkę przesypać do miski.
Dodać do niej rozpuszczone w mleku drożdże, masło, syrop malinowy, jajko, cukier i odrobinę czerwonego barwnika (użyłam barwnika w żelu).
Etap 2
Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto.
Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 3
Nadzienie: Masło zagotować z mlekiem i cukrem. Do tego dodać wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać.
Etap 4
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 20 x 50 cm. Przeciąć go wzdłuż na pół.
Na każdym kawałku ciasta rozłożyć nadzienie kokosowe, zwinąć w ruloniki.
Etap 5
Każdy nadziany rulonik przeciąć na pół (na dwa ruloniki), każdy zrolować palcami, aż uzyskają prawie dwukrotnie dłuższą długość.
Pokroić je na ok. 10 cm długości kawałki. Każdy kawałek naciąć wzdłuż nie przecinając jednak do końca. Końcówki ciasta wywinąć do góry, złączyć brzegi.
Etap 6
Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia poprawiając lekko kształt, żeby serca były bardziej wyraźne.
Etap 7
Drożdżówki piec w 180 stopniach przez ok. 20 minut. Jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować.