Siba Mtongana

Siba Mtongana

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Kokosowe makaroniki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 26

Kokosowe makaroniki to deser, który przygotujesz szybko i prosto. Idealne jako słodki deser do filiżanki kawy lub herbaty.

Kokosowe makaroniki

Składniki:

Kokosowe makaroniki

 

  • 2 białka

 

  • Szczypta sody oczyszczonej

 

 

  • ¼ szklanki cukru

 

  • 1 szklanka liofilizowanego kokosa

 

 

  • Dżem (wiśniowy lub truskawkowy)

 

  • Cukier puder

Sposób przygotowania:

Kokosowe makaroniki
Rozgrzej piekarnik do 180 °C

Jajka ubij na sztywną pianę i dodaj sodę wraz z solą. Ubijaj dalej dodając stopniowo, po 1 łyżce, cukier. Piana powinna być sztywna i błyszcząca.

Wmieszaj migdały i kokosy a następnie uformuj w dłoniach małe kuleczki. Nie dociskaj zbyt mocno, aby nie wyprzeć powietrza.

Ułóż na blasze i w każdej z kuleczek zrób małe wgłębienie palcem. Piecz 8-10 minut do uzyskania kruchości. Wyciągnij z pieca i przestudź. W miejscu wyrobionych zagłębień włóż dżem. Posyp cukrem pudrem.

Przepis z Polsat Food Network.