Sposób przygotowania:
Kokosowe makaroniki
Rozgrzej piekarnik do 180 °C
Jajka ubij na sztywną pianę i dodaj sodę wraz z solą. Ubijaj dalej dodając stopniowo, po 1 łyżce, cukier. Piana powinna być sztywna i błyszcząca.
Wmieszaj migdały i kokosy a następnie uformuj w dłoniach małe kuleczki. Nie dociskaj zbyt mocno, aby nie wyprzeć powietrza.
Ułóż na blasze i w każdej z kuleczek zrób małe wgłębienie palcem. Piecz 8-10 minut do uzyskania kruchości. Wyciągnij z pieca i przestudź. W miejscu wyrobionych zagłębień włóż dżem. Posyp cukrem pudrem.
Przepis z Polsat Food Network.
Jajka ubij na sztywną pianę i dodaj sodę wraz z solą. Ubijaj dalej dodając stopniowo, po 1 łyżce, cukier. Piana powinna być sztywna i błyszcząca.
Wmieszaj migdały i kokosy a następnie uformuj w dłoniach małe kuleczki. Nie dociskaj zbyt mocno, aby nie wyprzeć powietrza.
Ułóż na blasze i w każdej z kuleczek zrób małe wgłębienie palcem. Piecz 8-10 minut do uzyskania kruchości. Wyciągnij z pieca i przestudź. W miejscu wyrobionych zagłębień włóż dżem. Posyp cukrem pudrem.
Przepis z Polsat Food Network.