mitofri

mitofri

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 516]

Ciastka zawijaski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne ciasteczka z konfiturą.

Ciastka zawijaski

Składniki:

Ciastka zawijaski

 

  • 30 dag mąki pszennej
  • 25 dag chudego twarogu
  • 25 dag masła
  • 10 dag białego cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 łyżek konfitury śliwkowej
  • 2 żółtka
  • 10 dag płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Ciastka zawijaski
W misce umieścić twaróg, miękkie masło,cukier biały i waniliowy,sól, proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto, a następnie zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki.Po upływie tego czasu wyjąć ciasto i rozwałkować na prostokąt o grubości 5 mm. Placek posmarować konfiturą tak, aby na brzegach zostało trochę wolnego miejsca. Następnie ciasto zwinąć i pokroić na plastry o grubości 1,5 cm. Każdy kawałek posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać płatkami migdałowymi. Ciastka poukładać na blaszce. Piekarnik nagrzać do 160 stopni i piec ciasteczka ok. 35 minut.Smacznego.

Tagi:

ciastka deser