Myszata1993

Myszata1993

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 229]

Drożdżówki z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Propozycja na śniadanie lub kolację, czyli pachnące, zawijane drożdżówki z serem, udekorowane lukrem.

Drożdżówki z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drożdżówki z serem

 

  • Nadzienie:
  • 500 g sera
  • 1 jajko
  • 1 cukier wanilinowy
  • aromat cytrynowy
  • 60 g cukru pudru
  • 30 g masła

 

Sposób przygotowania:

Drożdżówki z serem
Rozczyn:

W misce umieścić drożdże, 1 łyżkę cukru, 1/3 ilości mleka i 1 łyżkę mąki. Całość wymieszać i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.

Ser: Wszystkie składniki zmiksować.

W misce umieścić, mąkę, mleko, masło, jajka, rozczyn i cukier. Wyrobić ciasto, odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

Po tym czasie rozwałkować ciasto na kształt prostokąta, nałożyć ser i zawinąć boki do środka. Kroić w paski, każdy pasek zawinąć. Przełożyć na blaszkę, posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 stopniach około 20 minut.

Udekorować lukrem.
Drożdżówki z serem
W misce umieścić drożdże, 1 łyżkę cukru, 1/3 ilości mleka i 1 łyżkę mąki.
Drożdżówki z serem
Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, nałożyć ser i zawinąć boki do środka.
Drożdżówki z serem
Kroić w paski, każdy pasek zawinąć. Przełożyć na blaszkę, posmarować roztrzepanym jajkiem.
Drożdżówki z serem
Piec w 180 stopniach około 20 minut.