Sposób przygotowania:
Zawijane drożdżówki z cynamonem i kruszonką
1. Rozczyn: drożdże rozcieramy z cukrem i ciepłym mlekiem, następnie z mąką i przykrywamy czystą ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,, ruszył ".
2. Ciasto: Mąkę przesiewany do miski, wsypujemy oba cukry, wlewamy olej, wbijamy jajka i dodajemy rozczyn. Następnie zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i lśniące, powinno dobrze odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
3. Kruszonka: składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Wkładamy do lodówki na czas wyrastania ciasta.
4. Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką na prostokąt, każde rozwałkowane ciasto za pomocą pędzelka smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem według uznania i zwijamy w roladę. Następnie kroimy w plastry.
5. Do pieczenia: plastry ciasta układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką.
6. Pieczenie: drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do ładnego zrumienienia się.
7. Podanie: upieczone drożdżówki studzimy i podajemy. Smacznego życzę. Drożdżówki najlepiej studzić na metalowej kratce.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi około 2 blaszki drożdżówek, około 12 sztuk na jednej.
Należy zachować odstępy pomiędzy drożdżówkami, ponieważ znaczenie urosną podczas pieczenia.
Drożdżówki najlepiej studzić na metalowej kratce.
Mąkę zawsze przesiewam.
2. Ciasto: Mąkę przesiewany do miski, wsypujemy oba cukry, wlewamy olej, wbijamy jajka i dodajemy rozczyn. Następnie zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i lśniące, powinno dobrze odchodzić od ręki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
3. Kruszonka: składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Wkładamy do lodówki na czas wyrastania ciasta.
4. Formowanie: wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką na prostokąt, każde rozwałkowane ciasto za pomocą pędzelka smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem według uznania i zwijamy w roladę. Następnie kroimy w plastry.
5. Do pieczenia: plastry ciasta układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką.
6. Pieczenie: drożdżówki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do ładnego zrumienienia się.
7. Podanie: upieczone drożdżówki studzimy i podajemy. Smacznego życzę. Drożdżówki najlepiej studzić na metalowej kratce.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi około 2 blaszki drożdżówek, około 12 sztuk na jednej.
Należy zachować odstępy pomiędzy drożdżówkami, ponieważ znaczenie urosną podczas pieczenia.
Drożdżówki najlepiej studzić na metalowej kratce.
Mąkę zawsze przesiewam.