Sposób przygotowania:
Zakręcone drożdżówki z makiemI
1. Mleko lekko podgrzewam, masło rozpuszczam.
2. Do małej miseczki kruszę drożdże, wsypuję jedną łyżkę cukru, mąki, wlewam szk. Mleka, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
3. Do miski wsypuje pozostałą mąkę, cukier, wbijam trzy jajka, pięć żółtek, wlewam rozpuszczone, ostudzone masło, mleko, wyrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto. Ciasto odstawiam ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
II
4. Trzy białka ubijam mikserem na sztywno. Białka mieszam z masą makową.
III
5. Składniki na kruszonkę łączę ze sobą.
6. Ciasto po wyrośnięciu, przekładam na blat oproszony mąką, rozwałkowuję w kształcie prostokąta.
7. Ciasto smaruję masą makową i zwijam w roladę.
IV
8. Następnie kroję w plastry dwu centymetrowe, odwracają ciasto, częścią krojoną do góry, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Ciasto posypuje kruszonką i piekę 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
V
10. Bułeczki gotowe.
11. Smacznego.
Czekoladka 2