Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Zakręcone drożdżówki z makiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 13
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie do zrobienie, bułeczki drożdżowe z nadzienie z maku. Bułeczki są wilgotne i puszyste, idealne na drugie śniadanie.

Zakręcone drożdżówki z makiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zakręcone drożdżówki z makiem

 

Sposób przygotowania:

Zakręcone drożdżówki z makiem

I

Zakręcone drożdżówki z makiem

1. Mleko lekko podgrzewam, masło rozpuszczam.
2. Do małej miseczki kruszę drożdże, wsypuję jedną łyżkę cukru, mąki, wlewam szk. Mleka, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.
3. Do miski wsypuje pozostałą mąkę, cukier, wbijam trzy jajka, pięć żółtek, wlewam rozpuszczone, ostudzone masło, mleko, wyrośnięty rozczyn i wyrabiam ciasto. Ciasto odstawiam ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

II

Zakręcone drożdżówki z makiem

4. Trzy białka ubijam mikserem na sztywno. Białka mieszam z masą makową.

III

Zakręcone drożdżówki z makiem

5. Składniki na kruszonkę łączę ze sobą.
6. Ciasto po wyrośnięciu, przekładam na blat oproszony mąką, rozwałkowuję w kształcie prostokąta.
7. Ciasto smaruję masą makową i zwijam w roladę.

IV

Zakręcone drożdżówki z makiem

8. Następnie kroję w plastry dwu centymetrowe, odwracają ciasto, częścią krojoną do góry, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Ciasto posypuje kruszonką i piekę 20 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.

V

Zakręcone drożdżówki z makiem

10. Bułeczki gotowe.
11. Smacznego.