Sposób przygotowania:
Drożdżówki ,,kopertki'' z budyniem i truskawkamiWykonanie rozczynu:
Drożdże, cukier i ciepłe mleko dokładnie rozcieramy, wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy. Rozczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby podwoił swoją objętość.
Wykonanie ciasta:
mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, wbijamy jajka, wlewamy olej i dodajemy rozczyn.
Wykonanie ciasta:
Następnie zagniatamy mięciutkie, gładkie i lśniące ciasto. W razie potrzeby dolewamy ciepłego mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
Nadzienie:
Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z obydwoma cukrami, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia, budyń studzimy. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki, następnie kroimy w małą kostkę.
Formowanie drożdżówek:
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, kroimy w kwadraty, na każdy nakładamy porcję budyniu i pokrojonych truskawek. Zlepiamy brzegi formując kopertki.
Do pieczenia:
Wykonane drożdżówki ,, kopertki ''układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.
Pieczenie:
Drożdżówki z budyniem i truskawkami pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika.
Podanie i rady:
Upieczone studzimy na metalowej. Podajemy, smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi dwie spore blaszki drożdżówek.
Najlepiej studzić na metalowej kratce.
Czekoladka 2
Babeczka35
Dziękuję bardzo i polecam, jeszcze można kupić truskawki :)