Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Drożdżówki ,,kopertki'' z budyniem i truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne domowe drożdżówki z budyniem i pachnącymi truskawkami. Mięciutkie i pachnące. Obłędne w smaku. Idealne na różne okazje.

Drożdżówki ,,kopertki'' z budyniem i truskawkami

Składniki:

Drożdżówki ,,kopertki'' z budyniem i truskawkami

Rozczyn:

  • 5 dag świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • pół szklanki ciepłego mleka

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 łyżek oleju

Nadzienie:

  • 2 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe (na pół litra mleka każdy)
  • około 30-40 dag świeżych truskawek

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Drożdżówki ,,kopertki'' z budyniem i truskawkami

Wykonanie rozczynu:

Drożdżówki ,,kopertki'' z budyniem i truskawkami
Z podanych składników przygotowujemy rozczyn.

Drożdże, cukier i ciepłe mleko dokładnie rozcieramy, wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy. Rozczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby podwoił swoją objętość.

Wykonanie ciasta:

Drożdżówki ,,kopertki'' z budyniem i truskawkami
Następnie przygotowujemy składniki do zagniatania ciasta.

mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, wbijamy jajka, wlewamy olej i dodajemy rozczyn.

Wykonanie ciasta:

Drożdżówki ,,kopertki'' z budyniem i truskawkami
Następnie zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.

Następnie zagniatamy mięciutkie, gładkie i lśniące ciasto. W razie potrzeby dolewamy ciepłego mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.

Nadzienie:

Drożdżówki ,,kopertki'' z budyniem i truskawkami
Z podanych składników wykonujemy nadzienie.

Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z obydwoma cukrami, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia, budyń studzimy. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki, następnie kroimy w małą kostkę.

Formowanie drożdżówek:

Drożdżówki ,,kopertki'' z budyniem i truskawkami
Następnie z wyrośniętego ciasta formujemy drożdżówki.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, kroimy w kwadraty, na każdy nakładamy porcję budyniu i pokrojonych truskawek. Zlepiamy brzegi formując kopertki.

Do pieczenia:

Drożdżówki ,,kopertki'' z budyniem i truskawkami
Tak wykonnae drożdżówki układamy na blaszkach.

Wykonane drożdżówki ,, kopertki ''układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.

Pieczenie:

Drożdżówki ,,kopertki'' z budyniem i truskawkami
Wykonane drożdżówki pieczemy do zrumienienia się.

Drożdżówki z budyniem i truskawkami pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika.

Podanie i rady:

Drożdżówki ,,kopertki'' z budyniem i truskawkami
Upieczone i wystudzone podajemy. Smacznego życzę.

Upieczone studzimy na metalowej. Podajemy, smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej receptury wychodzi dwie spore blaszki drożdżówek.
Najlepiej studzić na metalowej kratce.