peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Ciastko bananowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Rewelacyjne w smaku, błyskawiczne w wykonaniu

Ciastko bananowe

Składniki:

Ciastko bananowe

 

  • 1/3 płatu ciasta francuskiego (około 20 cm)

 

 

  • 1 kostka czekolady deserowej

 

Sposób przygotowania:

Ciastko bananowe
Ciasto rozwijamy i na całej jego szerokości rozsypujemy drobno startą czekoladę deserową (zostawiamy troszkę do dekoracji). Banana obieramy, kroimy w plasterki około 0,5 cm szerokości. Pokrojonego banana układamy na połowie ciasta francuskiego zostawiając wolne brzegi szerokości około 1,5 cm (3 plasterki odkładamy do dekoracji). Każdy plasterek banana skrapiamy dwoma kroplami soku z cytryny. Ciasto składamy przykrywając część obłożoną bananem wolną częścią ciasta,brzegi dociskamy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut. Przed podaniem przybieramy plasterkami banana i startą czekoladą.