85martita

85martita

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Ciasto Adeli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto smakuje naszej całej rodzinie niebo w gębie

Ciasto Adeli

Składniki:

Ciasto Adeli

 

  • 15 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 dag cukru
  • 1 żółtko
  • 10 dag masła,szczypta soli.

 

  • Nadzienie ;
  • 75 dkg jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 15 dkg konfitury lub dżemu
  • 3 łyżki marmolady .

Sposób przygotowania:

Ciasto Adeli
Mąkę zagnieść z proszkiem,cukrem,żółtkiem,solą i masłem.Wstawić do lodówki na 1 godzinę Jabłka przekroić na pół i obrać,połówki gęsto ponacinać i skropić sokiem z cytryny ,ugotować budyń .Ciasto wyjąć z lodówki ,rozwałkować ,ułożyć w formie i uformować brzeg około 2 cm. Kruchy spod (podpieczony) posmarować konfiturą ,nałożyć na niej budyń,a na nim połówki jabłek wypukłością do góry piec około 35 minut w temperaturze 200'C. Marmoladę podgrzać i posmarować nim jabłka,.