migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Ciasto amerykańskie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Puszyste wilgotne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Ciasto to też znane jest pod nazwą "ciasto salceson" bo w przekroju przypomina wędlinę- czarny salceson.

Ciasto amerykańskie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto amerykańskie

 

  • 5 jajek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru ( daje nieco mniej)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody (ja daje proszek do pieczenia)
  • 1,5 szklanki oleju rzepakowego (daje nieco mniej)
  • 1 kg jabłek

Sposób przygotowania:

Ciasto amerykańskie
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w średnią kostkę, odstawić. Do dużej miski wbić całe jajka, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać kakao, porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksować aż składniki się połączą. Następnie do masy dodać pokrojone wcześniej jabłka i wymieszać łyżką.

Ciasto przełożyć do dużej blaszki (35x25) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ładnie wyrównać. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec do suchego patyczka ok 40-50 minut, funkcja góra dół. Przed podaniem gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Do ciasta mozna też dodać 1 łyżeczkę cynamonu jeśli ktoś lubi. 
Ciasto amerykańskie
Jabłka obrać ze skórki i pokroić w średnią kostkę, odstawić.
Ciasto amerykańskie
Do dużej miski wbić całe jajka, dodać cukier i zmiksować. Następnie dodać kakao, porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksować aż składniki się połączą.
Ciasto amerykańskie
Następnie do masy dodać pokrojone wcześniej jabłka i wymieszać łyżką.
Ciasto amerykańskie
Ciasto przełożyć do dużej blaszki (35x25) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ładnie wyrównać.