Sposób przygotowania:
Ciasto amerykańskie według Ankhi
Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych, i pokroić w grubą kostkę. Białka oddzielić od żółtek, wlać do większej miski, ubić na sztywno wraz ze szczyptą soli. Dalej ubijając wsypywać cukier, kiedy kryształki cukru będą niewyczuwalne wlać olej. Dodać żółtka, wymieszać. Mąkę wymieszać z cynamonem, kakao i środkami spulchniającymi, przesiać do jajek. Na końcu dodać świeżo otartą skórkę pomarańczową ( skórka nie występuje w typowym przepisie, ale pasowała mi do zimowego ciasta). Dodać jabłka, wszystko wymieszać. Wyłożyć do wyłożonej papierem blachy. Piec ok 50 min temp 180 st. Po wystudzeniu kto czuł że w cieście jest za mało kalorii dekorował sobie kawałek bitą śmietaną.