zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ciasto amerykańskie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Przepis ten dostałam od koleżanki jakiś rok temu, ale dziś upiekłam to ciasto pierwszy raz. I przyznam, że za późno, jest pyszne

Ciasto amerykańskie

Składniki:

Ciasto amerykańskie

 

  • 5 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 szklanka oliwy
  • 1 kg twardych jabłek

Sposób przygotowania:

Ciasto amerykańskie
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę.Jajka umyć, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Gdy piana jest ubita dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać.
Do miski przesiać mąkę razem z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodką i kakaem. Sypkie składniki delikatnie wymieszać z masą jajeczną, dodać oliwę i wymieszać. Na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę i delikatnie wymieszać całość. Ciasto przełożyć bo wyłożonej papierem do pieczenia blachy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.