Sposób przygotowania:
Ciasto amerykańskie
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę.Jajka umyć, żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Gdy piana jest ubita dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać.
Do miski przesiać mąkę razem z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodką i kakaem. Sypkie składniki delikatnie wymieszać z masą jajeczną, dodać oliwę i wymieszać. Na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę i delikatnie wymieszać całość. Ciasto przełożyć bo wyłożonej papierem do pieczenia blachy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Do miski przesiać mąkę razem z cynamonem, proszkiem do pieczenia, sodką i kakaem. Sypkie składniki delikatnie wymieszać z masą jajeczną, dodać oliwę i wymieszać. Na koniec dodać jabłka pokrojone w kostkę i delikatnie wymieszać całość. Ciasto przełożyć bo wyłożonej papierem do pieczenia blachy i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-50 minut.
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Sarenka
zewa
Masz rację Sarenko, że smakiem to ciasto przypomina murzynka, a owoce dodają soczystości. Jak dla mnie to ciasto jest super, bo jest wilgotne, nie przepadam za suchymi ciastami. Raz upiekłam i będę robić to częściej bo naprawdę warto. A przede wszystkim zasmakowało moim głodomorkom. Wczoraj upieczone a dziś tylko kawałeczek został do kawki.
blackbetty
A.B.