Sposób przygotowania:
Ciasto ananasowe smakowite
Białka oddzielić od żółtek ubić z odrobiną soli na sztywno.(jajka powinny być zimne z lodówki) Dodać cukier i cukier waniliowy,dalej ubijać, dodać żółtka. Na końcu dodać mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać delikatnie łyżką. Blaszkę o wymiarach 25 x 40 cm posmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i piec w 180 st C około 30 -40 min. Z ciepłego ciasta zdjąć skórkę z wierzchu i wystudzić. Posmarować lekko dżemem i wyłożyć masę ananasową. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Zastygnięte ciasto posypać czekoladą w proszku. Wykonanie masy ananasowej: Ubić zimną śmietanę na gęstą masę, dodać tężejące galaretki(wcześniej rozpuszczone w 250 ml wrzącej wody i wystudzone) ubijać aż masa zacznie podwajać objętość. Na końcu dodać drobniutko pokrojone ananasy i jeszcze wszystko razem chwilę ubijać. Smacznego.
Irena_m
mmmos