malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Ciasto bakaliowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Moja rodzina bardzo lubi ciasta z bakaliami, dlatego często takie piekę dodając lub zmieniając składniki. W oryginale to ciasto było bez bezy, postanowiłam sprawdzić jak będzie smakowała z bezą, wyszło bardzo pysznie

Ciasto bakaliowe

Składniki:

Ciasto bakaliowe

 

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody,
  • 10 dag posiekanych daktyli,
  • 10 dag rodzynek,
  • oraz:
  • 1 jajko,
  • 2 białka,
  • łyżka soku porzeczkowego i
  • 1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto bakaliowe
Mąkę przesiewamy z proszkiem oraz sodą. Dodajemy cukier, olej. Roztrzepujemy jajko i też dodajemy. Dodajemy do składników suchych, ucieramy mikserem. Następnie wykładamy na małą prostokątną blachę nasmarowaną masłem. Bakalie parzymy, odcedzamy, obsypujemy mąką ziemniaczaną, wykładamy na ciasto, pieczemy około 30 min. w temp 170 stopni. Białka ubijamy z cukrem, dodajemy sok, wylewamy na gorące ciasto, pieczemy wszystko 20 min. sprawdzając aby beza się nie spaliła.

Tagi:

jajko jajka