jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Ciasto bakaliowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

pyszne ciasto z rodzynkami i orzechami

Ciasto bakaliowe

Składniki:

Ciasto bakaliowe

 

  • 5 jajek
  • mąka- tyle ile zaważą jajka
  • cukier- tyle ile zaważą jajka
  • masło- tyle ile zaważą jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mocnego alkoholu
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag smażonej skórki pomarańczowej
  • 5 dag orzechów włoskich obranych ze skórki
  • margaryna- do formy
  • bułka tarta - do formy

Sposób przygotowania:

Ciasto bakaliowe
Zważyć jajka, po czym odmierzyć takie same ilości mąki, masła i cukru. W makutrze ucierać masło, dodając po 1 żółtku, po trochu cukru i mąki. Część mąki odsypać do przesypania bakalii, które przedtem drobno pokroić. Resztę mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do utartej masy wlać, mieszając alkohol, dodać sztywno ubitą pianę, resztę mąki, bakalie. Lekko ciasto wymieszać nałożyć w wąską blaszkę wysmarowaną margaryną i wysypaną tartą bułką. wstawić do wcześniej wygrzanego średnio gorącego 180 stopni C. piekarnika. Piec około 45 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem.

Tagi:

jajko tarta jajka