Sposób przygotowania:
Ciasto bakaliowe z brzoskwiniami
Ciasto - Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka. Następnie mieszamy w misce orzechy, rodzynki, wiórki, mąkę i proszek do pieczenia, i całość wmieszać delikatnie łyżką do ubitych jajek. Ciasto podzielić na 2 równe części. Blaszkę o wymiarach 21x37 cm wyłożyć papierem. Jedną część ciasta wyłożyć do formy. Piec ok. 30 minut w temp. 180 C. Drugie ciasto upiec w ten sam sposób. Masa - Budynie, mąkę, żółtka i cukier rozmieszać w 1/2 szkl. wody. Sok z brzoskwiń zagotować, wlać do niego budyń, chwilę gotować. Masło w temp. pokojowej utrzeć do białości. Dodawać przestudzony budyń. Przełożenie ciasta - Jeden blat ciasta - 1/2 masy - delicje moczone w kawie - 1/2 masy - drugie ciasto - rozkładamy pokrojone brzoskwinie - całość zalewamy galaretką