gosia239

gosia239

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 234]

Ciasto bakaliowe z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne ciasto bakaliowe o ciekawych połączeniach smakowych z dodatkiem delicji, brzoskwiń i galaretki. Idealne na rodzinne uroczystości

Ciasto bakaliowe z brzoskwiniami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto bakaliowe z brzoskwiniami

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka cukru
  • 20 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 10 dag rodzynek (daję tylko garść)
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 8 białek
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Dodatki
  • 20 szt delicji
  • 2 op. galaretki pomarańczowej
  • kawa z odrobiną spirytusu do nasączenia delicji

Sposób przygotowania:

Ciasto bakaliowe z brzoskwiniami
Ciasto - Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka. Następnie mieszamy w misce orzechy, rodzynki, wiórki, mąkę i proszek do pieczenia, i całość wmieszać delikatnie łyżką do ubitych jajek. Ciasto podzielić na 2 równe części. Blaszkę o wymiarach 21x37 cm wyłożyć papierem. Jedną część ciasta wyłożyć do formy. Piec ok. 30 minut w temp. 180 C. Drugie ciasto upiec w ten sam sposób. Masa - Budynie, mąkę, żółtka i cukier rozmieszać w 1/2 szkl. wody. Sok z brzoskwiń zagotować, wlać do niego budyń, chwilę gotować. Masło w temp. pokojowej utrzeć do białości. Dodawać przestudzony budyń. Przełożenie ciasta - Jeden blat ciasta - 1/2 masy - delicje moczone w kawie - 1/2 masy - drugie ciasto - rozkładamy pokrojone brzoskwinie - całość zalewamy galaretką
Ciasto bakaliowe z brzoskwiniami
Gotujemy budyń z soku z brzoskwiń studzimy
Ciasto bakaliowe z brzoskwiniami
Na masę układamy delicje moczone w kawie
Ciasto bakaliowe z brzoskwiniami
Układamy na wierzch ciasta pokrojone brzoskwinie