Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1211]

Ciasto bakaliowe z polewą czekoladową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Pyszne pełne bakalii ciasto. Nie wymaga dużo pracy, a jest idealne do popołudniowej kawy. Zapewniam, że jak je upieczecie to będzie szybko znikać z talerza. Podczas pieczenia po domu unosi się pyszny zapach. Polecam.

Ciasto bakaliowe z polewą czekoladową

Składniki:

Ciasto bakaliowe z polewą czekoladową

Ciasto:

  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 1 szklanka oleju
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 1 szklanka rodzynek
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • pół szklanki mleka
  • 10 dag mlecznej czekolady
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto bakaliowe z polewą czekoladową
1. Orzechy kroimy na małe kawałki. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.

2. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, wlewamy olej i miksujemy jeszcze kilka minut. Następnie dodajemy, mleko, mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę, miksujemy na gładkie ciasto.

3. Do ciasta wsypujemy wiórki, czekoladę, rodzynki i orzechy, dokładnie mieszamy. ( Ciasto jest dość gęste, więc nie należy się przejmować).

4. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy.

5. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie smarujemy nią ciasto, dekorujemy połówkami orzechów i odstawiamy do zastygnięcia.

6. Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy. Smacznego.



Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. 

Tagi:

ciasto bakalie