Sposób przygotowania:
Ciasto bakaliowe z polewą czekoladową
1. Orzechy kroimy na małe kawałki. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, wlewamy olej i miksujemy jeszcze kilka minut. Następnie dodajemy, mleko, mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę, miksujemy na gładkie ciasto.
3. Do ciasta wsypujemy wiórki, czekoladę, rodzynki i orzechy, dokładnie mieszamy. ( Ciasto jest dość gęste, więc nie należy się przejmować).
4. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy.
5. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie smarujemy nią ciasto, dekorujemy połówkami orzechów i odstawiamy do zastygnięcia.
6. Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy. Smacznego.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
2. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, wlewamy olej i miksujemy jeszcze kilka minut. Następnie dodajemy, mleko, mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę, miksujemy na gładkie ciasto.
3. Do ciasta wsypujemy wiórki, czekoladę, rodzynki i orzechy, dokładnie mieszamy. ( Ciasto jest dość gęste, więc nie należy się przejmować).
4. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy.
5. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie smarujemy nią ciasto, dekorujemy połówkami orzechów i odstawiamy do zastygnięcia.
6. Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy. Smacznego.
Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.