SUPERPRZEPIS

Ciasto bakaliowe z kremem i masą jabłkową

  • 2
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 19
Ciasto bakaliowe z kremem i masą jabłkową Więcej zdjęć (2)

Kruche blaty z bezą i bakaliami , puszysty krem budyniowy i kwaskowa masa z winnych jabłek i galaretki-duet doskonały, ciasto które zachwyca nie tylko smakiem ale i wyglądem, prawdziwa kwintesencja jesieni!

Składniki:

Ciasto bakaliowe z kremem i masą jabłkową

Ciasto kruche:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • ½ szklanki mąki krupczatki
  • 25 dag masła
  • ½ szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 dag konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu

Beza z bakaliami:

Krem budyniowy:

Masa jabłkowa:

  • 1,2 kg obranych winnych jabłek
  • 3 czubate łyżki cukru z cynamonem
  • 100 ml wody
  • 2 galaretki agrestowe

Polewa chałwowa:

  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 60-70 g chałwy waniliowej

Dodatkowo:

  • 100 g herbatników maślanych

Sposób przygotowania:

Ciasto bakaliowe z kremem i masą jabłkową

Ciasto kruche:

Ciasto bakaliowe z kremem i masą jabłkową
z podanych składników zagniatamy ciasto kruche

Mąkę tortową mieszamy z mąką krupczatką oraz proszkiem do pieczenia i cukrami, następnie dodajemy żółtka, oraz pokrojone zimne prosto z lodówki masło, zagniatamy jednolite ciasto, okręcamy w folię spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części i wylepiamy dwie jednakowe foremki o wym 25/30 cm wyłożone pergaminem.

Beza:

Ciasto bakaliowe z kremem i masą jabłkową
robimy bezę smarujemy nią ciasto posypujemy bakaliami

Białka ubijamy na sztywną pianę dodając łyżka po łyżce cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną. Podzielić na dwie części wyłożyć bezę na ciasta kruche, posypać po równo rozdrobnionymi bakaliami, wsadzić do nagrzanego piekarnika do 180*c piec 25-30 minut-do zrumienienia bezy.
Tak upieczone placki zostawić do całkowitego wystudzenia

Krem budyniowy:

Ciasto bakaliowe z kremem i masą jabłkową
do przygotowania kremu gotujemy budyń na mleku

Połowę mleka zagotować z cukrami, do reszty mleka wsypać mąki dodać Żółtak i zmiksować, wlać do gotującego się mleka mieszać do momentu zgęstnienia i ugotować budyń.
Wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch, dodając po łyżce zimnego budyniu, zmiksować na krem.

Masa jabłkowa:

Ciasto bakaliowe z kremem i masą jabłkową
jabłka dusimy z cukrem wsypujemy galaretki mieszamy

Obrane jabłka pokroić w grubsze plastry, zasypać cukrem, podlać wodą i dusić w rondelku do momentu aż zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia, wsypać galaretki, mieszać do momentu ich rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia.

Polewa chałwowa:

Ciasto bakaliowe z kremem i masą jabłkową
polewa

Śmietankę podgrzać w rondelku , dodać pokruszoną chałwę, podgrzewać mieszając do momentu rozpuszczenia i zgęstnienia.

Przełożenie:

Ciasto bakaliowe z kremem i masą jabłkową
Przełożenie ciasta, smacznego!

Krem budyniowy wyłożyć na jeden placek kruchy, rozsmarować, ułożyć warstwę z herbatników, wylać tężejącą masę jabłkową z galaretką przykryć drugim plackiem, polać polewą chałową, wstawić do lodówki.