Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Ciasto bakaliowe z kremem rumowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Doskonałe na każdą okazję. Wspaniale się prezentuje i tak samo smakuje. Warto je przygotować. Polecam!

Ciasto bakaliowe z kremem rumowym

Składniki:

Ciasto bakaliowe z kremem rumowym

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto bakaliowe z kremem rumowym
Ciasto: Jajka ubij z połową cukru pudru. Dodaj śmietanę. Nadal ubijając wsypuj po troszeczku mąki wymieszanej z sodą. Dodaj pozostały cukier oraz ocet. Ciasto podziel na trzy równe części. Do jednej dodaj kakao, do drugiej mak, a do trzeciej bakalie. Każdą z części dokładnie wymieszaj. Na blaszce (wymiary 22×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia upiec kolejno trzy ciasta. Piecz około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Krem: Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj mąki oraz rum. Dokładnie ubij. Mleko zagotuj. Gorące mleko cienkim strumykiem wlej do masy jajecznej, ubijając masę trzepaczką. Masę zagotuj na małym ogniu. Mieszaj do momentu, aż masa zgęstnieje. Odstaw do przestudzenia. Masło utrzyj. Stopniowo dodawaj po łyżce kremu jajecznego. Utrzyj. Kremem przełóż upieczone placki. Ciasto polej polewą i oprósz wiórkami kokosowymi. Włóż na 3 godziny do lodówki.