Sposób przygotowania:
Ciasto bakaliowe z czekoladą
1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i dodawać po łyżce cukru. Następnie wsypać cukier waniliowy i mąkę zmieszaną z proszkiem. Na koniec dodać kakao, bardzo delikatnie wymieszać. Przełożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36 cm. Piec 35 min w temp. 180st. Przestudzić.
2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę, ucierając stopniowo wsypywać mąkę. Mleko zagotować, na gotujące wlać masę jajeczną, miesząjac gotować chwilkę, aż zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Dodać posiekaną czekoladę, posiekane orzechy, rodzynki i migdały. Dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na zimny biszkopt.
3. Margarynę stopić w garnuszku. Jajko utrzeć z cukrem, ucierając, powoli wsypywać kakao. Ubijając mikserem, powoli wlewać gorącą margarynę. Dokładnie utrzeć. Ciepłą polewę wylać na ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce.
2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę, ucierając stopniowo wsypywać mąkę. Mleko zagotować, na gotujące wlać masę jajeczną, miesząjac gotować chwilkę, aż zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Dodać posiekaną czekoladę, posiekane orzechy, rodzynki i migdały. Dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na zimny biszkopt.
3. Margarynę stopić w garnuszku. Jajko utrzeć z cukrem, ucierając, powoli wsypywać kakao. Ubijając mikserem, powoli wlewać gorącą margarynę. Dokładnie utrzeć. Ciepłą polewę wylać na ciasto. Posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce.
alaaa