xooxoo

xooxoo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Ciasto bez mleka i jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo dobre ciasto, bez jajek i mleka. Zawsze wychodzi więc warto spróbować. Jedno z moich ulubionych.

Ciasto bez mleka i jajek

Składniki:

Ciasto bez mleka i jajek

 

  • 1 i 1/2 kubka mąki
  • 3/4 kubka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 kubka oleju
  • 1 łyżka octu (ja używam jabłkowego)
  • kubek przegotowanej wody, soku lub kompotu
  • + garść owoców (tutaj wiśnie)

Sposób przygotowania:

Ciasto bez mleka i jajek
Wszystkie składniki rozdzielić na suche i mokre. W jednej misce mieszać z początku wszystkie suche składniki a w drugiej wszystkie mokre. Następnie wymieszać dokładnie te składniki a następnie połączyć mokre z suchymi, dokładnie mieszając (lekko!) w celu dokładnego połączenia. Dodać wiśnie, lub inne owoce jakie macie i masę wylać do tortownicy lub innej formy. Piec w temperaturze 180* przez 25-30 minut. Tak aby patyczek był suchy. Po tym czasie może się nieco kleić jeżeli dodaliście dużą ilość mokrych składników. Ciasto z założenia jest puszyste i nieco "mokre", więc nie musicie się tym przejmować.