Sposób przygotowania:
Ciasto drożdżowe bez jajek
Świeże drożdże rozcieram z łyżeczką cukru, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki letniej wody, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przekładam do miski, dodaję szczyptę soli, cukier puder oraz wyrośnięty rozczyn. Margarynę roztapiam, mieszam z puree dyniowym i wodą. Całość przekładam do miski z mąką i wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiam ręcznie lub mikserem końcówką do ciasta drożdżowego. Miskę z ciastem nakrywam lnianą ściereczka i odstawiam w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie jeszcze raz przez chwilę wyrabiam, przekładam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 21x32 cm. Nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około pół godziny. Z podanych składników przygotowuję kruszonkę i delikatnie wykładam ją na wyrośnięte ciasto. Blaszkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 170°C i piekę 30-35 minut. Wystudzone posypuję cukrem pudrem. *dyniowe puree można zrobić tak jak w tym przepisie: https://gotujmy.pl/chleb-dyniowy-z-foremki,przepisy-pieczywo-przepis,131545.html
Netka
anemon
Dziękuję, w dużym stopniu to zasługa dyni bardzo intensywnie pomarańczowej.