Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 715]

Ciasto biała laguna z orzeszkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto bez pieczenia na bazie serka mascarpone z dodatkiem orzeszków, polane czekoladą, które przygotujesz w 30 minut.

Ciasto biała laguna z orzeszkami

Składniki:

Ciasto biała laguna z orzeszkami

 

  • 200 g herbatników kakaowych
  • 750 g mascarpone
  • 600 ml śmietany 36%
  • ½ szk. cukru pudru
  • 1 puszka masy kajmak
  • 100 g orzeszków zmiennych solonych
  • ½ szk. mleka
  • 80 g czekolady mlecznej

Sposób przygotowania:

Ciasto biała laguna z orzeszkami

I

Ciasto Biała laguna z orzeszkami
Przygotowanie spodu ciasta z ciastek herbatników kakaowych.

1. Dno tortownicy wykładasz namoczonymi w mleku herbatnikami.

II

Ciasto Biała laguna z orzeszkami
Przygotowanie masy mascarpone ze śmietaną.

2. Do naczynia miksującego przekładasz serki mascarpone, wlewasz śmietanę ( 550 ml), wsypujesz cukier puder i miksujesz około 5 minut.
3. Połowę masy wykładasz na ciastka, przykrywasz pozostałymi ciastkami.

III

4. Herbatniki smarujesz masą kajmak, układasz pozostałą masę mascarpone.
5. Masę posypujesz orzeszkami.

IV

Ciasto Biała laguna z orzeszkami
Przygotowanie polewy

6. Czekoladę rozpuszczasz ze śmietaną ( 50 ml) i polewasz orzeszki.
7. Ciasto chłodzisz w lodówce 2 godziny.

V

8. Gotowe.
9. Smacznego.


Tagi:

okazje ciasta