Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Biszkoptowe ciasto z dżemem i bitą śmietaną

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięciutkie biszkopty, dżem wiśniowy domowej roboty, krem śmietankowy i polewa kakaowa, to wszytko jest pyszne, polecam.

Biszkoptowe ciasto z dżemem i bitą śmietaną

Składniki:

Biszkoptowe ciasto z dżemem i bitą śmietaną

Biszkopty:

Krem śmietankowy:

  • 330 g śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • 3 łyżki żelatyny spożywczej
  • 5 łyżek gorącej wody

Polewa:

  • 6 łyżek kakao
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek masła lub margaryny
  • gorąca woda (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • słoiczek dżemu wiśniowego (u mnie domowy)
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Biszkoptowe ciasto z dżemem i bitą śmietaną
1. Biszkopty:

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy przesiane obie mąki, kakao i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Biszkopty pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone dokładnie studzimy.

2. Krem śmietankowy:

Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder do smaku. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Płynną i letnią żelatynę wlewamy do kremówki i ubijamy.

3. Przekładanie:

Jeden biszkopt smarujemy dżemem wiśniowym, następnie nakładamy krem śmietankowy i przykładamy drugim biszkoptem.

4. Polewa:

Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Należy uważać z ilością wody, żeby nie było jej za dużo, bo polewa będzie rzadka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Gotową polewą smarujemy ciasto. Odstawiamy do stężenia kremu i zastygnięcia polewy.

5. Dekoracja i podanie:

Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder i ubijamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Ciasto kroimy na porcje, a następnie dekorujemy bitą śmietanką. Podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Ciasto można pokroić na około 30 porcji.