bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Czekoladowe ciasto z kremem adwokat

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Pyszne ciasto z kremem budyniowym z dodatkiem likieru adwokat, idealne na deser do kawy. Również polecam na przyjęcia rodzinne.

Czekoladowe ciasto z kremem adwokat

Składniki:

Czekoladowe ciasto z kremem adwokat

 

Sposób przygotowania:

Czekoladowe ciasto z kremem adwokat
Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy po jednym żółtku oraz cukier, na końcu dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Formę (25x25 cm.) wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzony biszkopt kroimy na pół.

Szklankę mleka przelewamy do rondla, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, zagotowujemy, w pozostałym mleku rozrabiamy obydwie mąki oraz żółtka. Wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy budyń, odstawiamy do ostudzenia.

Masło ucieramy do białości, ucierając dodajemy po łyżce zimnego budyniu, na końcu wlewamy po woli likier. Na biszkopt wykładamy 3/4 masy, przykrywamy wierzchnią częścią biszkoptu.

Polewę podgrzewamy w wodzie lub w kuchence mikrofalowej, wylewamy na wierzch ciasta, wstawiamy do lodówki. Pozostały krem przekładamy do rękawa cukierniczego, dekorujemy wierzch robiąc małe rozetki.