Sposób przygotowania:
Ciasto z kremem i truskawkami
Jajka umyć. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru i miksować. Następnie dodać po jednym żółtku cały czas ucierając na małych obrotach. Przesiać mąkę do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Wlać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach ok 35 minut.
Galaretki rozpuścić w 0,8 l gorącej wody, pozostawić do schłodzenia. W 0,2 litra mleka wymieszać 2 budynie, cukier waniliowy oraz cukier. Następnie dodać 2 żółtka, dokładnie wymieszać lub zmiksować. Mleko 0,6 litra zagotować. Na gotujące mleko wlać budyń energicznie mieszać, chwilę gotować do zgęstnienia, wystudzić.
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu i ucierać. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt. Umyte, odszypułkowane truskawki ułożyć na kremie. Zalać tężejącą galaretką.Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.
Galaretki rozpuścić w 0,8 l gorącej wody, pozostawić do schłodzenia. W 0,2 litra mleka wymieszać 2 budynie, cukier waniliowy oraz cukier. Następnie dodać 2 żółtka, dokładnie wymieszać lub zmiksować. Mleko 0,6 litra zagotować. Na gotujące mleko wlać budyń energicznie mieszać, chwilę gotować do zgęstnienia, wystudzić.
Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu i ucierać. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt. Umyte, odszypułkowane truskawki ułożyć na kremie. Zalać tężejącą galaretką.Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.