halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Ciasto z kremem i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto z kremem i truskawkami jest pyszne, puszyste, kremowe, pachnące truskawkami. Chętnie każdy zje kawałek takiego ciasta.

Ciasto z kremem i truskawkami

Składniki:

Ciasto z kremem i truskawkami

biszkopt

krem

  • masło 30 dag
  • budyń waniliowy 2 opakowania
  • żółtka 2 sztuki
  • mleko 0,8 litra
  • cukier waniliowy 2 opakowania
  • cukier 1/2 szklanki

dodatkowo

  • galaretka truskawkowa 2 sztuki
  • truskawki 60 dag

Sposób przygotowania:

Ciasto z kremem i truskawkami
Jajka umyć. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno pianę. Następnie dodawać po łyżce cukru i miksować. Następnie dodać po jednym żółtku cały czas ucierając na małych obrotach. Przesiać mąkę do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Wlać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach ok 35 minut.

Galaretki rozpuścić w 0,8 l gorącej wody, pozostawić do schłodzenia. W 0,2 litra mleka wymieszać 2 budynie, cukier waniliowy oraz cukier. Następnie dodać 2 żółtka, dokładnie wymieszać lub zmiksować. Mleko 0,6 litra zagotować. Na gotujące mleko wlać budyń energicznie mieszać, chwilę gotować do zgęstnienia, wystudzić.

Masło w temperaturze pokojowej utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu i ucierać. Gotowy krem wyłożyć na biszkopt. Umyte, odszypułkowane truskawki ułożyć na kremie. Zalać tężejącą galaretką.Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia.