Ciasto białkowe makowo-kokosowe z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto: białka ubić na sztywna pianę. Dodać cukier, proszek do pieczenia, mak i wiórki kokosowe. Ciasto wylać na dużą blasz

Ciasto białkowe makowo-kokosowe z galaretką

Składniki:

Ciasto białkowe makowo-kokosowe z galaretką

 

  • Ciasto:
  • 7 białek,
  • 1 szklanka suchego maku,
  • 1 szklanka wiórków kokosowych,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Krem:
  • 500 ml śmietany kremówki (36%),
  • 400 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej,
  • ¾ szklanki wody,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 szklanka mocnego alkoholu.
  • Pozostałe składniki:
  • biszkopty,
  • polewa czekoladowa.

Sposób przygotowania:

Ciasto białkowe makowo-kokosowe z galaretką
Ciasto: białka ubić na sztywna pianę. Dodać cukier, proszek do pieczenia, mak i wiórki kokosowe.

Ciasto wylać na dużą blaszkę.

Upiec w piekarniku rozgrzanym do 170-180°C

Krem: galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Dolać ¾ szklanki alkoholu.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Dodać jogurt naturalny i 1/3 letniego płynu z galaretką.

Krem wylać na przestudzony placek.

Do pozostałej galaretki dolać resztę alkoholu.

W galaretce maczać biszkopty, układać na kremie.

Całość polać polewą czekoladową.